Mededelingen Plaatselijk Belang april 2021
Jaarvergadering
Net als in het najaar 2020 hebben we als bestuur van Plaatselijk Belang wederom moeten besluiten dat de jaarvergadering niet door kan gaan. Wij verschuiven deze naar het najaar 2021. Wel kan er een aanvraag voor een bijdrage uit het Dorpsbudget worden ingediend. Meer informatie vindt u op de website www.terwispel.info.
3 nieuwe bestuursleden gezocht!
En omdat de jaarvergadering niet door kan gaan hebben Ilse en Helma (beide zijn aftredend en niet herkiesbaar) besloten om tot het najaar nog aan te blijven als bestuurslid. Dit stellen de overige bestuursleden zeer op prijs. Tevens heeft Janco aangegeven, ivm een bestuursfunctie in de nog op te richten stichting “Moai wenplak Terwispel”, ook te stoppen als bestuurslid. En denkt u nu: “het lijkt mij wel leuk om mij in te zetten voor het dorp”, dat kan, in het bestuur van Plaatselijk Belang! Schroom dan niet en neem contact met ons op voor meer informatie en om eventueel een keer een vergadering (momenteel via zoom) bij te wonen.
In mei ontvangen alle bewoners van Terwispel en informatiebrief in de brievenbus.
Historische bordjes
U bent ze vast onderweg wel eens tegen gekomen; de bordjes met een stukje historie van Terwispel. Na een pauze is de commissie weer bij elkaar geweest en het is de bedoeling dat er een aantal fiets/wandel-routes langs deze bordjes wordt uitgezet.
Buurtpreventiebordjes
Inmiddels hebben de 5 buurtpreventiebordjes allemaal een plekje gekregen. Wie heeft ze alle 5 al gespot?
Bomenbeleidsplan
Op 7 april is er overleg geweest met de heer Gerard Bremmer, beheerder Groen, Natuur en Landschap van de Gemeente Opsterland. Dit overleg vond plaats n.a.v. ons schrijven over het door de gemeente vastgestelde Bomenbeleidsplan. Een bestuurlijke nota over hoe het zou moeten met de bomen in Opsterland. Voor Terwispel was de “Bomencommissie” van Plaatselijk Belang bij dit gesprek aanwezig. De commissie wordt gevormd door Wietze van der Wijk, Hetty Visser en vanuit het bestuur Roel Veenstra. Als nieuw lid van deze commissie wordt Nynke de Visser toegevoegd.
De heer Bremmer heeft aangegeven dat Opsterland het nu aanwezige aantal van 50.000 bomen wil en moet behouden. Opsterland wil af van de naam Kapsterland.. De APV (Algemene Plaatselijke Verordening) wordt gewijzigd zodat voor het kappen van bomen altijd een kapvergunning moet worden aangevraagd. De bomen die van gemeentewege gekapt worden, zullen herplant worden, indien mogelijk op dezelfde plaats.
Er zijn vele dingen mogelijk wat betreft groen in Opsterland, maar het is belangrijk dat de initiatieven uit de bevolking, de Mienskip, komen. Als voorbeelden werden genoemd de ontwikkeling van dorpstuinen in Bakkeveen en Langezwaag. De gemeente wil aan initiatieven meewerken maar wel (het liefst) op basis van kosten neutraal. Bakkeveen heeft al meerdere activiteiten ontwikkeld zoals het planten van fruitbomen en het houden van een bloembollenactie.
Wij ontvangen deze maand nog een bomen-en-groenkaart van Terwispel van de heer Bremmer. Aan de hand van deze kaart kunnen we in Terwispel groenplannen gaan ontwikkelen en voorstellen indienen op het gebied van bomen, groen en biodiversiteit. De Bomencommissie kan voortaan wellicht beter als Groencommissie door het leven gaan..
Aan de Bûtewei zijn afgelopen winter de bomen gesnoeid. Daarbij zijn een aantal bomen volledig kaal gesnoeid en is alleen de stam blijven staan. Op onze vraag waarom dit zo is gedaan antwoordde de heer Bremmer dat er voor deze bomen op dat moment geen kapvergunning was, maar dat vanwege de (verkeers)veiligheid deze bomen eigenlijk wel gekapt zouden moeten worden. Veiligheidshalve is voor deze oplossing gekozen, al is voor deze vergaande vorm van snoei eigenlijk ook een kapvergunning nodig. De afdeling groenbeheer van de gemeente moet zelf ook voor iedere kapvergunningen leges betalen. Om de kosten daarvoor te beperken wordt eens in de zoveel tijd één kapvergunning aangevraagd voor veel gemeentelijke bomen tegelijk, die op de nominatie staan om gekapt te worden. We mogen er dus van uitgaan dat deze bomen t.z.t. alsnog geheel gekapt gaan worden en houden hier vinger aan de pols.
Mochten mensen ideeën en/of gedachten hebben op dit gebied, spreek ons aan of bel ons op!
(Picknick)bankjes
Inmiddels heeft de gemeente een inspectie gedaan langs de verschillende bankjes in Terwispel. Daar waar nodig zullen ze worden gereinigd of als de staat van onderhoud te slecht is, zal het bankje worden vervangen.
Dorpencoördinator
Geeske Visser is door de gemeente aangesteld als nieuwe dorpencoördinator. Dit houdt oa. in dat zij het eerste aanspreekpunt is voor de bewoners, plaatselijk Belang etc. naar de gemeente toe.
Woensdag 31 maart hebben wij een kennismaking met Geeske gehad. Om haar ons mooie dorp te laten zien, werd er besloten om een fietstocht te gaan maken. Hierbij kreeg ze een goede indruk van de initiatieven en bedrijvigheid in het dorp. De start was bij het dorpshuis en sportvelden, verder ging de route langs de speeltuinen, de historische bordjes, de geplande nieuwbouw en de minibieb. Ook werd er een bezoek gebracht aan De Lindelaar. Onderweg werd ze nog op een aantal, voor ons, belangrijke punten gewezen waarop we het nog niet helemaal eens zijn met de handelswijze van de gemeente.
Al met al was het een zeer positieve kennismaking.
Nieuwbouwplan 26 woningen
Onlangs is in de diverse kranten al het bericht verschenen over de diverse bouwplannen in de gemeente Opsterland. Ook werd hierin genoemd het project van 26 woningen te Terwispel.
De Provincie heeft er mee ingestemd dat deze 26 woningen wat hun betreft kunnen worden gerealiseerd , hiertoe wordt voor dit project in het dorp een Stichting opgericht die de realisatie gaat beheren. Deze stichting zal “Moai Wenplak Terwispel” heten.
Op dit moment is er bij de gemeente Opsterland een project-aanvraag ingediend voor de te realiseren bouwterreinen. Daar de stichting in oprichting dit project zelf ontwikkelt en zij alleen de beschikking hebben over een door hen zelf gemaakte maquette wat niet voldoende is voor de voortgang, heeft de stichting in oprichting opdracht gegeven aan de architect Dorenbos voor de planologische inrichting en buro Bugel Hajema voor het opstellen van het bestemmingsplan.
Het plan gaat daarna de ambtelijke procedure in d.w.z. hoofden van dienst gaan het plan bekijken, dan wordt het voorgelegd aan de gemeenteraad die er een beslissing over moet nemen.
Na instemming van de gemeenteraad komt het plan ter inzage te liggen op het gemeentehuis zodat eenieder die bezwaar wil maken dit aan het college en gemeenteraad kan mededelen. De termijn van inzage is meestal 6 weken.
Nadat al deze procedures achter de rug zijn en er een definitieve goedkeuring is door college en gemeenteraad kan de dan opgerichte stichting het feitelijke werk gaan aanbesteden.