Met de Doarpskeamer (nr.9) óp naar Terwispel 2050.
We hebben ruimschoots de historie van Terwispel besproken. Van o.a. de Zuivelfabriek via Van Oorts’ Mersken tot het winkelbestand in de jaren 60. We gaan in de volgende bijeenkomst(-en) Terwispel vanuit de toekomst bekijken. Dit stukje is geschreven om jullie alvast een handvat te geven voor een mooie gezelllige avond (of meerdere) over Terwispel in de toekomst.
Onderwerpen: o.a. inwoners, woningbouw, werkgelegenheid, natuur, landbouw en culturele voorzieningen.
In 2002 had Terwispel 995 inwoners, nu iets meer dan 1000. Je ziet een geringe maar niet schokkende verhoging of daling van het inwoneraantal gedurende ruim 20 jaar. Naar onze mening is het voorzieningenniveau niet schrikbarend gedaald onder dit aantal inwoners.
Echter de tendens is dat er nog steeds meer geconcentreerd gaat worden en er daarom behoefte is aan een lichte groei om het voorzieningenniveau in stand te houden of te verbeteren. Terwispel beschikt over ruim 400 woningen op 1000 inwoners. Dat komt neer op een bezetting per woning van meer dan 2 inwoners per woning. Met de uitbreiding in 2025/2026 van 26 woningen zou Terwispel kunnen groeien met zo’n 80 inwoners en richting de 1100 inwoners kunnen gaan. De verwachting is echter dat de woningbezetting zal dalen. We gaan globale toekomstplannen maken vanuit een licht groeiend aantal bewoners. (100 in 25 jaar).
1. Stel het inwoneraantal stijgt in 25 jaar (2025-2050) met 100 personen. Dat vraagt een aantal woningen extra van 50. Dat is 2x de huidige uitbreidingsplannen. Daar komen 26 woningen en 50 inwoners.
2. In deze planning moeten er dus tot 2050 nog 25 woningen bijkomen (naast het uitbreidingsplan Kolderveen). Waar moet deze uitbreiding verwezenlijkt worden? Richting Gorredijk langs de vaart? Of richting Tijnje (A7 en Spoor), richting Lippenhuizen Butewei? Langs het Skeanpaed? Of andere mogelijkheden zoals bv. waterwoningen aan het Kolderveen of (na verleggen van de polderdijk) aan de Harnemoune? Als we zo willen doorgaan dan vraagt dat in 2100 weer zoveel woningen. Is dit een aannemelijk scenario?
3. Werkgelegenheid
Er moet ook werkgelegenheid komen voor de nieuwe inwoners. Laten we zeggen 2 à 3 bedrijven per twee jaar of uitbreiding van de huidige bedrijven. Waar moet dat bedrijvencentrum komen? Bij Stuy of aansluitend bij de terreinen van Gorredijk of Tijnje? Een andere mogelijkheid is dat we zeggen dat er elders genoeg aanbod is en Terwispel een slaapdorp wordt. Hier zijn nog vele varianten op te bedenken, kom maar op met je eigen ideeën.
4. Natuur/landbouw. Er is nog veel landbouwgrond en ook veel natuur (Hege Easten). De veeteelt wordt van minder belang, mogelijk komt er schoorvoetend akkerbouw voor in de plaats. We kunnen ook gaan zeggen laat de veeteelt maar naar bv. Denemarken gaan en hier industrie met werkgelegenheid creëren.
Bekritiseer bovenstaande plannen, en maak een eigen plan.
Mogelijk zakt Terwispel weg van een vooraanstaand landbouwdorp (veel boeren, KI, zuivelfabriek en loonbedrijven) tot een onbeduidend slaapdorp..
Aandachtspunten:
Een slaapdorp (geen werkgelegenheid) vraagt dat er meer aandacht moet komen voor sociale aspecten: dorpskrant, verenigingen, dorpshuis, buurtverenigingen, sportverenigingen. Daar moet dan een plan voor worden gemaakt.
We winkelen nu in Gorredijk maar blijft dit zo of blijven daar straks alleen de megabedrijven van o.a. Rinsma en Bijlsma over en zijn we verder aangewezen op Drachten en Heerenveen. Hoe regelen we dan het vervoer of gaat alles online.
Je ziet, je kunt de toekomst van allerlei kanten aanvliegen en het is interessant om dat eens met elkaar te doen!
Roel, Hetty, Michiel